Gebakken bestrating

Natuursteen en keramiek

Inlite buitenverlichting

Grind en zand

Overige bestratingsmaterialen

Handige tips

Het zandbed onder de tegels moet minimaal 10 à 15 cm dik zijn. Bij een onstabiele ondergrond, bijvoorbeeld klei, is een zandbed van 20 cm aan te raden. Op plaatsen die zwaar worden belast is 50 cm nog verstandiger. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan een oprit. Leg het zandbed in verband met de afwatering “op afschot”; het zandbed moet ongeveer één centimeter per meter aflopen.Vooral bij klinkerbestrating kan het handig zijn om de stabiliteit van de ondergrond te verhogen. Vermeng daarvoor de bovenste laag zand van het zandbed met droog (tras)cement in een verhouding van 1 op 7 en verdicht daarna het gehele zandbed met een trilapparaat. Gebruik hierbij geen water, want dan wordt het cement al hard voordat u de bestrating heeft verwerkt. Vervolgens kunt u het zand afreien met een rechte lat.

Tegels en stenen met gemêleerde kleuren bestaan uit meerdere kleurstoffen welke tijdens het productieproces zijn toegevoegd om een speels effect te krijgen. Omdat er tot op zekere hoogte een menging van kleuren plaatsvind zorgt dit door voor een breed kleurenpalet, afhankelijk van het aantal basiskleuren. Omdat vooraf niet bepaald kan worden waar de kleurstof terecht komt zal elke steen/ tegel uniek zijn. Om dit in uw project optimaal tot uiting te laten komen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.
Indien u meerdere pakketten heeft ontvangen mix de pakketten dan door elkaar tijdens het leggen.
Pak de stenen (indien mogelijk) vanaf zoveel mogelijk verschillende lagen van het pakket. Hierdoor komen de kleuren het best tot uiting in het uiteindelijke straatwerk.

1+